Genom att välja en billig bilförsäkring kan du spara mycket pengar varje månad. Priset kan skilja mycket mellan olika försäkringar och det lönar sig att jämföra. På den här sidan går vi igenom vad som påverkar priset och vad du kan göra för att sänka kostnaden för din bilförsäkring. För att göra det enkelt för dig har vi också letat fram några bra och riktigt billiga bilförsäkringar.
Rekommenderade billiga bilförsäkringar 2024
1. Hedvig
★★★★★
Hedvigs bilförsäkring har ingen bindningstid och du får samma självrisk även om du är under 25år. Deras smidiga app låter dig hantera försäkringen i mobilen och du kan anmäla skador direkt i appen.
Läs mer
2. ICA Försäkring
★★★★☆
ICA försäkring ger dig ICA bonus på hela försäkringspremien! Dessutom får du ett fast pris första 5 åren, så du inte behöver oroa dig för prishöjningar under tiden du har din bil.
Läs mer
3. Evoli
★★★☆☆
Evoli erbjuder digital självbetjäning, vilket passar dig som vill sköta din försäkring enkelt i mobilen. Dessutom har de ingen bindningstid på sin bilförsäkring.
Läs mer
Vad är det som avgör om du kan få en billig bilförsäkring?
Flera saker spelar in när försäkringsbolagen sätter priset på din bilförsäkring. Här går vi igenom de vanligaste faktorerna som de tittar på och berättar hur du ska tänka om du vill få en så billig bilförsäkring som möjligt.
Det här bestämmer om du får en billig bilförsäkring:
- Bilmodell och bilens värde
- Motorstorlek
- Olycksstatistik för din bilmodell
- Hur mycket du planerar att köra
- Hur gammal du är och hur länge du haft körkort
- Hur länge sedan du varit i en bilolycka
- Var du bor och hur bilen förvaras
- Vilken omfattning och skydd du vill ha i din försäkring
- Storlek på självrisker
Bilmodell och motor påverkar priset
Om du vill få en billig bilförsäkring är det bra att välja en bil som inte är all för dyr, inte har så stor motor, och som inte är så vanligt förekommande i olyckor. Det beror på att snabba och dyra bilar är mer sannolika att hamna i olyckor och kostar mer för försäkringsbolaget att ersätta. Därför behöver du också betala mer för att försäkra en sådan bil. Om du däremot väljer en enklare och mindre kraftfull bil, så får du oftast ett lägre pris på din försäkring.
Så om du inte köpt den bil du vill försäkra och vill hålla priset nere, är vårt tips att tänka efter om du verkligen behöver den dyra kraftfulla modellen.
Bilförsäkringen blir billigare när du kör mindre
Det kanske säger sig självt, men det är lätt att glömma att desto längre du är på vägarna, desto större är risken att en olycka inträffar. Därför är också priset på bilförsäkring högre för de som använder bilen mer. Vill du hitta en billig bilförsäkring är det därför viktigt att uppskatta hur många mil du kommer köra, och ange ett så nära belopp som möjligt.
Kom ihåg: Om du fler mil på ett år än du angett till försäkringsbolaget så kan det bli problem med försäkringen om olyckan är framme. Därför ska du alltid se till att kontakta ditt försäkringsbolag och höja miltalet ifall du tror att du kommer gå över.
Äldre och mer erfarna förare får ofta en billig bilförsäkring
Försäkringsbolagen baserar sina priser på risken att du hamnar i en bilolycka. Därför är det vanligt att unga människor som inte haft körkort så länge får betala mer för sin försäkring. Är du däremot äldre och haft körkort länge så kan du få en billig bilförsäkring hos de flesta försäkringsbolag.
Här finns det alltså inte så mycket du som förare kan göra för att påverka priset, men tänk på att det kan vara värt att jämföra priset på din bilförsäkring årligen eftersom det vanligtvis blir billigare med tiden.
Bilförsäkring är billigare om du bor utanför storstan och har garage
Om du bor på en mindre ort med mindre trafik så är risken för en olycka ofta lägre. Därför får du oftast också ett billigare pris på din bilförsäkring. Det är också viktigt att hålla din folkbokföringsadress uppdaterad och se till att försäkringsbolaget har rätt adress.
Eftersom både skaderisk och stöldrisken minskar om du har din bil parkerad i garage, så får du en billigare bilförsäkring om du kan ha din bil parkerad inomhus. Så bor du t.ex. i villa eller har ordnat garage till din bil så bör du informera försäkringsbolaget om detta, och se till att ange det om du tecknar ny bilförsäkring.
Billig bilförsäkring ger ofta mindre skydd
Många försäkringsbolag erbjuder flera olycka paket och nivåer på sina bilförsäkringar. Det brukar finnas minst tre huvudsakliga alternativ att välja mellan:
- Trafikförsäkring
- Halvförsäkring
- Helförsäkring
Trafikförsäkring är den billigaste bilförsäkringen
Trafikförsäkring är den billigaste bilförsäkringen och är dessutom ett lagstadgat krav. Det är den försäkring du måste ha på din bil. Här får du t.ex. skydd ifall du skadar andras egendom, så att du inte blir ersättningsskyldig för andras fordon. Däremot ingår oftast inget skydd för ditt eget fordon.
Halvförsäkring är ett mellanalternativ
Halvförsäkring ger dig förutom trafikförsäkring även ett stöldskydd för ditt fordon. Det är ofta ett bra tillägg ifall du har en lite dyrare bil som du inte vill bli av med. Dessutom kan fler förmåner ingå, men det skiljer mellan olika försäkringsbolag. Se därför till att läsa villkoren noggrant innan du tecknar försäkring.
Helförsäkring ger bäst skydd till ett högre pris
Helförsäkringen lägger till ett skydd för den egna bilen, så att du får ersättning ifall du hamnar i en olycka. Här finns ofta många olika paket och nivåer, men generellt gäller att du för ersättning eller andra större skador som kan uppstå. Helförsäkringen brukar oftast vara markant dyrare än de andra alternativen, men kan vara ett värdefullt tillägg för dyrare bilar som du annars inte har råd att reparera.
Billig bilförsäkring med högre självrisk
Självrisk är det undre belopp som din försäkring inte ersätter. Det är alltså den kostnad du själv alltid måste stå för även i de fall som försäkringen täcker skadan. Generellt gäller att du kan välja vad för självrisk du vill ha, och att priset ökar desto lägre självrisk du väljer.
Vanliga självrisk belopp att välja mellan är t.ex:
- 1500kr
- 3000kr
- 6000kr
Om du tror att du verkligen inte kommer behöva använda din försäkring, kan det alltså vara värt att välja en lite högre självrisk. Men tänk på att om olyckan väl är framme så kommer du behöva ha råd att betala det högre beloppet. Har du inget större buffertsparande kan det alltså vara riskfyllt att välja en högre självrisk för att sänka månadskostnaden. Men om du har en buffert och vill se till att hitta den billigaste bilförsäkringen möjligt, så är en högre självrisk ett effektivt sätt att sänka priset.
Nackdelar med billiga bilförsäkringar
Förutom att skyddet är mindre omfattande med många billiga bilförsäkringar, som t.ex. trafikförsäkring, så finns det andra möjliga nackdelar att tänka på.
Det kan exempelvis vara en god idé att titta på kundomdömen för den bilförsäkring du funderar på att teckna, för att få en uppfattning om hur enkelt det är att få ersättning från försäkringsbolaget. Det är nämligen så att desto billigare försäkring, desto mindre marginaler har försäkringsbolaget att använda för att tjäna pengar på sin verksamhet. Det innebär att de ofta kan vara mycket noggranna och restriktiva i sina utbetalningar, för att få ekonomin att gå ihop. Det kan göra det svårare för dig att få ersättning, ifall det uppstår en situation som inte solklart borde täckas av din bilförsäkring. Det är alltså inte självklart att den billigaste bilförsäkringen är den är mest ekonomisk för dig i längden.
Utgivare
Trafikförsakring.se drivs av Productical AB, med säte i Stockholm.
Organisationsnummer: 559134-3800
Kontaktinformation
Om du har frågor, förslag, eller behöver komma i kontakt med oss av någon annan anledning så ber vi dig maila oss på hej@trafikförsakring.se