Bilförsäkring för elbil

Elbilar har blivit otroligt populära på kort tid och är nu bland de mest sålda nya bilarna. Det är bra på många sätt, inte minst för miljön. Elbilar skiljer sig från traditionella bilar på flera sätt, och bilförsäkringar kan i vissa fall ge bristande skydd för elbilar. Här går vi igenom vad du behöver veta.

Batteriet är viktigast

Elbilar är egentligen ganska enkla jämfört med bensin- eller diesel-bilar. De har färre rörliga delar och motorn är enkel och slits i stort sett aldrig ut. Däremot så är elbilar beroende av ett stort batteri, och batteriet är oftast en av de dyraste delarna i en elbil. Det är också inte alla elbilar som har ett batteri som går att byta ut vid en skada.

Därför är det mycket viktigt att du som äger en elbil ser till att ha en försäkring som täcker bilens batteri, eftersom det annars kan bli väldigt dyrt att reparera bilen vid en olycka.

Kontrollera att maskinskadeförsäkringen täcker elbilens batteri

Det är i maskinskadeförsäkringens villkor som du kan se om din elbils batteri täcks av din bilförsäkring. Därför bör du alltså inte välja att ha enbart en trafikförsäkring om du kör en elbil, då du inte får en maskinskadeförsäkring som en del av den. Du behöver alltså se till att du har minst en halvförsäkring där maskinskada ingår, eller annan bilförsäkring där det ingår.

Många maskinskadeförsäkringar gäller enbart i upp till 10000-12000 mil, vilket såklart kan bli problematiskt om din elbil gått längre än så. Därför har flera försäkringsbolag infört höjda miltal för just elbilar, så att du kan få skydd även när din bil gått längre än 12000 mil. Alla bolag har dock inte gjort denna ändring ännu, så du bör noggrant kontrollera villkoren för att vara på säkra sidan.

Jämför priser hos populära försäkringsbolag

För att hitta en billig bilförsäkring är det smart att jämföra priser hos flera försäkringsbolag innan du tecknar en försäkring. Med följande länkar kan du enkelt jämföra pris på bilförsäkring hos flera populära försäkringsbolag:

elbil behöver särskild bilförsäkring