Evoli bilförsäkring

evoli trafikförsäkring

Betyg: ★★★★★

Evoli började sälja försäkringar 2018 och är alltså en ganska ny aktör på försäkringsmarknaden, men de har ett koncept som tilltalar många. Evoli vänder sig specifikt till skötsamma bilförare som föredrar lågt pris men hög självrisk, vilket passar förare som sällan behöver använda sin försäkring. Målgruppen för en Evoli bilförsäkring är alltså bilförare som sällan har problem som leder till försäkringsärenden, och som därför kan erbjudas ett riktigt bra pris. Eller som Evoli själva uttrycker sin målsättning, “Bäst pris för oss över 30 år, som haft körkort länge, sällan orsakar skador och kör en vanlig bil”. 

Hos ett annat försäkringsbolag kan man säga att du som tillhör den här gruppen betalar andras premier, eftersom du kommer att göra ett mindre uttag än genomsnittet. Då är en Evoli bilförsäkring billigare och mer rättvis. Om du å andra sidan ofta råkar ut för problem med bilen, kanske för att du är en oerfaren förare, finns det andra försäkringsbolag som har bättre erbjudanden för just dig.

För- och nackdelar med Evoli bilförsäkring

Evoli har definitivt hittat en nisch med sina billiga bilförsäkringar. En stor del av alla bilförare begär sällan ut pengar på försäkringen eftersom de inte drabbas av olyckor. Försäkringen är ändå en viktig trygghet, men ju mindre man betalar för den desto bättre är det naturligtvis.

Om du behöver ett riktigt starkt försäkringsskydd och om du vet med dig att det finns en risk för att du kommer att behöva använda en bilförsäkring då och då kan det finns andra bolag som passar dig bättre. Det är inte i alla fall som det lönar sig att teckna en helförsäkring med skydd mot vagnskador om självrisken för dessa är 18 000 kronor. En Evoli bilförsäkring är heller inte det bästa valet för dig som har en enklare bil som behöver repareras ofta, eftersom självrisken är högre än vanligt.

Fördelar med en Evoli bilförsäkring

 • Låg månadspremie
 • Extra bra pris för erfarna förare som inte är skadedrabbade
 • Lätt att göra en skadeanmälan
 • Du kan skräddarsy ditt skydd genom att göra olika tillval
 • En Evoli bilförsäkring har ingen bindningstid

Nackdelar med en Evoli bilförsäkring

 • Affärsidén bygger på att en Evoli bilförsäkring har hög självrisk
 • Premien blir högre om du inte hör till målgruppen
 • Evoli är en ny och ännu lite oprövad aktör

Evoli ligger i utvecklingens framkant

Evoli är inriktat på och ha stor kompetens inom InsurTech, alltså tekniska innovationer som rör försäkringsbranschen. Det innebär bland annat att skadeärenden handläggs snabbt med avancerade digitala verktyg och att kostnader kunnat kapas, eftersom det inte är lika personalintensivt att arbeta med en Evoli bilförsäkring. Mycket bygger på självbetjäning och man vänder sig alltså mot en målgrupp som inte utnyttjar sin försäkring särskilt ofta.

Om man tittar på kundomdömen hos oberoende jämförelsesidor ser det ut som att en stor majoritet av alla som tecknat en Evoli bilförsäkring är mycket nöjda med den.

Vad täcks av en Evoli bilförsäkring?

Om du väljer en Evoli trafikförsäkring är priset väldigt lågt men skyddet gäller bara personskador och skador på egendom som du själv är orsak till. Så fungerar trafikförsäkringen hos alla försäkringsbolag. Det är lag på att en bil ska vara försäkrad åtminstone på den här nivån.

Om du har en hel- eller halvförsäkring från Evoli så har du rätt att få ut pengar i följande situationer:

 • Brand
 • Stenskott
 • Stöld och skadegörelse
 • Rättsskydd upp till 250 000 kronor
 • Bärgning
 • Motorskada och fel på övrig maskinell utrustning

Om du väljer att teckna en Evoli helförsäkring får du dessutom skydd mot plåtskador och andra yttre olyckshändelser. Det är skador som kan bli väldigt kostsamma vid till exempel en krock. Om din bil är av nyare modell bör den ha en fabriksförsäkring som täcker plåtskador (kallas även vagnskador). Där rekommenderar man ofta att du går över från halv- till helförsäkring när fabriksgarantin har gått ut. Hur länge fabriksgarantin gäller kan variera ganska mycket, allt från ett till sju år förekommer.

Stärk skyddet med tilläggsförsäkringar

Evolis hel- och halvförsäkringar kan kompletteras med olika tillägg som ger dig skydd där du tycker att det är värt det. Du kan teckna en särskild försäkring om du är under 24 år för att slippa betala så hög självrisk som du annars behöver göra. Ett annat tillägg ger dig rätt till hyrbil i upp till hela 45 dagar om du inte kan använda bilen som du försäkrat. Detta tillägg erbjuds även av andra försäkringsbolag, men skyddet gäller sällan så länge som 45 dagar. Med det tillägget får du ersättning för 75 % av hyrbilskostnaden. 

Till en Evoli bilförsäkring kan du också lägga ett skydd mot djurkollision. Det kostar inte många kronor extra i månaden, men sänker självrisken med flera tusen kronor om du är berättigad till pengar på försäkringen efter att du krockat med ett djur. Det faktum att du i viss mån kan skräddarsy din försäkring med olika tillägg innebär att du behöver tänka igenom dina val lite extra i samband med att du tecknar försäkringen, och att du alltså har möjlighet att få ett skydd som motsvarar just dina behov. 

Pris på Evoli bilförsäkring

Jämfört med de flesta andra försäkringsbolag satsar Evoli på att ha lägre avgifter men högre självrisk. Du betalar mer själv när olyckan är framme, men så länge allt med bilen fungerar som det ska är alltså en Evoli bilförsäkring väldigt billig. Försäkringen är perfekt för dig som kört bil år efter år utan att ha fått användning för din försäkring. I Sverige hör ganska många bilförare till den gruppen. De faktorer som avgör vad just du får betala för en Evoli bilförsäkring är bland annat:

 • Vad du kör för bil
 • Hur gammal bilen är
 • Hur långt du kört med bilen
 • I vilket område du bor (påverkar hur skadeutsatt bilen är)
 • Hur gammal du är
 • Om du har några registrerade betalningsanmärkningar
 • Vad försäkringen omfattar och vilka tillägg du gör

Även du som inte känner att du ingår i målgruppen kan enkelt göra en ansökan för att se hur en Evoli bilförsäkring ligger till för just dig. Bäst pris får du som har haft körkort i över 30 år, då du enligt statistiken tillhör gruppen som inte orsakar så många skador i trafiken. Då bör du kunna sänka din årspremie med i alla fall tusen kronor genom att byta till en Evoli bilförsäkring.

Självrisken beror på vad det är för ärende

Hur hög självrisken är beror på vad det gäller för skada och på vad du har tecknat för försäkring. Vid vissa ärenden är självrisken en procentsats av den totala kostnaden, med ett minimibelopp. När det gäller vagnskador har du flera alternativ och kan välja en självrisk på så mycket som 18 000 kronor om du vill ha så låg månadspremie som möjligt. 

Det faktum att självriskerna är relativt höga innebär att en Evoli bilförsäkring lönar sig bättre om du har en nyare bil än ett äldre fordon som kräver mer service och reparationer. Det är dessutom dyrare att försäkra en äldre bil.

Enkelt att göra en skadeanmälan

En del av Evolis affärsidé är att det ska vara enkelt att få hjälp när du väl behöver det. Hanteringen av skadeärenden är till stora delar automatiserad. Det finns ett digitalt skadeformulär som du fyller i online och du hittar också kontaktuppgifter till Evolis partners om du behöver hjälp snabbt. 

Informationen på hemsidan är tydligt och koncist formulerad. Hos andra försäkringsbolag handlar det ibland om sida upp och sida ner med information om vad du ska göra när du drabbats av en skada. Däremot saknas det tydlig information här om vad som händer när en skadeanmälan är ifylld och om hur snabbt du kan räkna med att få dina pengar.

Kontakt

Evoli har en hemsida som ger ett väldigt avskalat intryck och här finns ingen information utöver det nödvändiga. Fördelen är att det är lättnavigerat och att du snabbt hittar den information som du är ute efter. Om du har frågor om en Evoli bilförsäkring kan du starta en chatt på hemsidan eller ställa frågor i sociala medier. Dina försäkringsärenden kan du göra med hjälp av en lättanvänd app.

Kundtjänst: 0660-66 06 66, måndag–fredag, 9.00–12.00 och 13.00–15.00

Skadeanmälan: 0660-66 06 66, måndag–fredag, 9.00–16.00

Akuta skadeärenden: 0660-66 06 86, dygnet runt

Kundtjänst: info@evoli.se

Skadeanmälan: bilskador@evoli.se