ICA Bilförsäkring

ica bilförsäkring

Betyg: ★★★★

ICA började sälja försäkringar 2015 och har på relativt få år blivit en av de större aktörerna på den svenska försäkringsmarknaden. ICA bilförsäkring är populär bland många som handlar mycket på ICA. Särskilt deras trafikförsäkring rankas mycket högt av flera oberoende granskare. ICA har även flera andra fordonsförsäkringar, om du till exempel vill försäkra husvagnen eller en motorcykel.

För- och nackdelar med ICA bilförsäkring

ICA erbjuder en bilförsäkring som är ett bra val för många. Inte minst du som ofta köper dina dagligvaror i en ICA-butik kommer att ha glädje av en ICA bilförsäkring.

Fördelar med en ICA bilförsäkring

 • Trafikförsäkringen hör till de mest prisvärda på marknaden
 • Du kan samla försäkringar hos ICA och få ett bättre pris
 • Bonuspoäng på premien
 • Fast pris på försäkringen i fem år

Nackdelar Med en ICA bilförsäkring

 • Det finns försäkringsbolag med kortare handläggningstid av skadeärenden
 • Pluspaket är det enda tillägget du kan göra

Du väljer hur starkt försäkringsskydd du vill ha

Att teckna en ICA bilförsäkring innebär att du har följande alternativ:

 • Trafikförsäkring
 • Halvförsäkring
 • Helförsäkring
 • Pluspaket

Trafikförsäkring

Alla måste enligt lag ha en trafikförsäkring. Den ger inte dig rätt till ersättning vid skador på bilen men den täcker de skador som du själv orsakar på fordon, personer och egendom. Även skador på dig och dina medpassagerare täcks av en ICA trafikförsäkring. Trafikolycksfall och krishjälp ingår. Krishjälp innebär att du vid behov kan få hjälp från en legitimerad psykolog vid upp till tio tillfällen om du är med om något traumatiskt. Trafikolycksfall ger extra ersättning vid personskador och är ofta ett tillägg du får betala extra för. I en ICA trafikförsäkring ingår det dock som standard. En ICA trafikförsäkring står sig riktigt bra jämfört med vad andra försäkringsbolag erbjuder på den här nivån.

Även om ICA trafikförsäkring alltså är mycket bra så är det trots allt, för de flesta, värt kostnaden att välja en hel- eller halvförsäkring. När en bil går sönder tenderar det att bli ganska dyrt, och det är en stor trygghet att veta att det finns hjälp att få. En trafikförsäkring kan dock vara ett bra val om du har en enklare bil där självrisken börjar närma sig värdet på ditt fordon.

Halvförsäkring

Förutom det skydd du får med en ICA trafikförsäkring ger en halvförsäkring rätt till pengar i följande situationer:

 • Stöld och inbrott  
 • Brand  
 • Skador på glas  
 • Räddning  
 • Maskinskada, alltså del på motor, växellåda, klimatanläggning m.m. 
 • Rättsskydd
 • Allrisk, alltså skador på bilens inredning, förlust av nycklar och sanering av tank efter feltankning.

Man brukar säga att en halvförsäkring är ett bra val om det gäller en nyare bil där du fortfarande har fabriksgaranti när det gäller skador på karossen, som en ICA halvförsäkring inte skyddar mot. Det gäller alla försäkringsbolag och inte bara om du väljer en halvförsäkring från ICA. 

Helförsäkring

Med en ICA helförsäkring får du som är beredd att betala den extra kostnaden ett utökat skydd. Utöver det som ingår i en ICA halvförsäkring kan du få ersättning om du drabbas av skador på plåt eller lack. Det gäller i händelse av trafikolycka, skadegörelse, krock med djur och andra yttre händelser. Det är en typ av skador som alla förr eller senare drabbas av i de flesta fall, och som kan vara dyra att åtgärda. Då är en ICA helförsäkring tryggt att ha. Särskilt om du har en bil av lite äldre modell.

Pluspaketet ger utökat skydd

Ett pluspaket är en ICA bilförsäkring som fungerar som ett tillägg du kan göra till både deras hel- och halvförsäkring. Det extra skydd du får med ett pluspaket gäller:

 • Hyrbil
 • Assistans
 • Minskad självrisk

Tillägget för hyrbil innebär att du kan få ersättning för dina kostnader för en hyrbil om bilen som är försäkrad råkar ut för en så allvarlig skada att du inte kan använda den. Ersättningen sträcker sig upp till 75 % av hyran och kilometerkostnaden.

Att du har rätt till assistans innebär att du kan få hjälp inom en timme om du råkar ut för till exempel bensinstopp, inlåsta nycklar eller maskinfel. Självriskskyddet minskar självrisken så att du inte behöver betala någon självrisk vid skadegörelse eller om du krockar med bilen utomlands.

ICA samarbetar med verkstäder över hela landet. De har en tjänst som gör att du snabbt kan hitta närmsta verkstad där du kan få hjälp. Om det gäller ett försäkringsärende som har godkänts behöver du inte betala.

Vad kostar en ICA bilförsäkring?

Precis som hos andra försäkringsbolag beror storleken på premien på vem du är. Det görs en bedömning utifrån tillgänglig skadestatistik där sådant som din ålder och var du bor har betydelse. Hur mycket du tidigare utnyttjat en ICA bilförsäkring påverkar också hur hög försäkringspremie du får. Priset kan alltså öka med tiden om du är inblandad i många skadeärenden. Genom att välja högre självrisk för vagnskada kan du sänka din försäkringspremie. 

När det gäller ålder så betalar du mer för din försäkring om du är under 24 år. Statistiken talar ett entydigt språk, och visar att personer som inte haft körkort så länge är mer benägna att råka ut för olyckor i trafiken. Om bilen körs av någon som är yngre än 24 år, även om det inte är du, kan din ersättning komma att sänkas. Detta är normalt när det gäller bilförsäkringar.

För att få veta vad en ICA bilförsäkring kommer att kosta dig är det bara att fylla i personnummer och bilens registreringsnummer på ICA:s hemsida. Generellt sett så är ICA kända för att ha relativt låga priser i förhållande till vilket skydd deras försäkringar ger. För att verkligen dra nytta av en ICA bilförsäkring är det en fördel om du brukar handla i ICA:s butiker, så att du får användning för bonusen. Försäkringspremien kan betalas med autogiro.

Rabatter

ICA erbjuder många olika försäkringar och om du samlar flera försäkringar hos dem så kan du få rabatt på premien du betalar varje månad. Detta är en av fördelarna med att välja ett försäkringsbolag som inte har specialiserat sig på en typ av försäkring utan som gör en bredare satsning.

Fast pris på bilförsäkring

ICA lovar att inte höja priset på din ICA bilförsäkring under fem år så länge du inte drabbas av skador och begär ut pengar på försäkringen. Även om vi skulle hamna i ett läge med inflation och stigande priser i samhället kommer du betala samma försäkringspremie. Tanken är att det ska vara ett extra incitament att ta hand om bilen samtidigt som det skapar värde för dig som försäkringstagare.

Bonus på din premie

Precis som du kan få en bonus när du handlar på ICA med ICA-kortet får du poäng när du betalar din ICA bilförsäkring varje månad. Bonuspoängen är värda riktiga pengar och berättigar till olika förmåner. För den som är stamkund hos ICA är det fördelaktigt att samla så många köp som möjligt i ICA-koncernen, just för att det ger en stora bonus. Inget renodlat försäkringsbolag kan matcha detta.

Självvrisk

Självrisken är det belopp du själv betalar även när du har rätt till ersättning. Hur hög den är med en ICA bilförsäkring beror på vad det gäller för typ av skadeärende. Grundsjälvrisken är 1 500 kronor, men vid vagnskada gäller minst 3 500 kronor. Självrisken vid maskinskador på en bil som kört över 6 000 mil är 3 000 kronor.

Vad händer när olyckan är framme?

Om du råkar ut för en skada där din ICA bilförsäkring gäller kan du göra en skadeanmälan online. Senast nästa arbetsdag efter det att en skadeanmälan registrerats får du besked om detta samt kontaktuppgifter till handläggaren. Din anmälan gås igenom inom en vecka och om det behövs kompletterande uppgifter får du reda på det. Hur lång tid det sedan tar innan handläggningen av ärendet är avslutad beror lite på vad det är för typ av ärende. Om du ska betala självrisk så gör du det på verkstaden där bilen repareras. Det finns försäkringsbolag som har snabbare handläggningstid än när det gäller en ICA bilförsäkring, men vi har inte sett några klagomål på handläggningstiden från försäkringstagare som har en ICA bilförsäkring.

Kontakt

Med en ICA bilförsäkring är det enkelt att göra dina försäkringsärenden efter att du loggat in på ditt konto.

Kundsupport: 033-47 47 90, vardagar 8.00–17.30

Assistans och bärgning: 033-78 60 569

Skada utomlands: +46 8 51 79 28 17