Bilförsäkring pris

Vad är egentligen rätt pris på bilförsäkring? Det är en vanlig fråga utan ett enkelt svar. Kort sagt kostar en normal bilförsäkring mellan ca. 2 000kr – 15 000kr per år. Men en bilförsäkrings pris bestäms av många olika faktorer och priset skiljer sig alltid från fall till fall.

När försäkringsbolagen bestämmer din bilförsäkrings pris tittar de t.ex. på:

  • Hur gammal du är
  • Hur din skadehistorik ser ut
  • Vart du bor
  • Hur mycket du kör
  • Vad du har för bil
  • Hur omfattande bilförsäkring du vill ha

Du kan läsa mer om vad som påverkar priset i vår guide om att få en billig bilförsäkring.

Dessutom så skiljer sig ofta priserna kraftigt mellan olika försäkringsbolag, vilket innebär att det kan vara svårt att veta vad som är ett rimligt pris på bilförsäkring.

Prisjämförelse bilförsäkring

För att hjälpa dig få en känsla för vad som är ett rimligt pris på bilförsäkring har vi samlat in priser från flera populära försäkringsbolag, så att du lättare ska kunna se skillnaderna. Tänk dock på att det alltid är en god idé att själv jämföra villkor och priser innan du tecknar en bilförsäkring.

I tabellen nedan visar vi pris på bilförsäkring för ett räkne-exempel: en 35-årig man i Stockholm som kör en Volvo V90 Diesel från 2020, med en årlig körsträcka på 1500 mil.

BolagTrafikförsäkring
pris
Halvförsäkring
pris
Helförsäkring
pris
Ditt pris
EvoliInte tillgänglig198kr / mån436kr / månSe ditt pris
Hedvig349kr / mån509kr / mån869kr / månSe ditt pris
ICA Försäkring302kr / mån546kr / mån1012kr / månSe ditt pris
If230kr / mån815kr / mån1394kr / månSe ditt pris
Trygg-Hansa248kr / mån551kr / mån897kr / månSe ditt pris

Analys av prisskillnader mellan olika bilförsäkringar

Det blir snabbt tydligt att priserna för bilförsäkring skiljer sig kraftigt mellan olika försäkringsbolag. Exempelvis kostar Evolis halvförsäkring hela 75% mindre än halvförsäkringen kostar hos If, och tittar vi på helförsäkringens pris så skiljer det hela 958kr mellan det dyraste alternativet och det billigaste. Alltså kan noggrant val av försäkringsbolag i detta fall ge en besparing på över 11 000 kronor om året!

Dessutom är det som väntat stor prisskillnad mellan olika typer av försäkringar, där helförsäkring är betydligt mer kostsamt. Det är rimligt eftersom helförsäkring också ger ett större skydd och ersättning för exempelvis vagnskador. Däremot är det alltid bra att tänka efter vilken nivå av försäkringsskydd du behöver i just din situation, eftersom det finns stora pengar att spara varje månad ifall du bedömer att helförsäkring inte behövs.

Bilförsäkringens pris går ofta upp över tid

Många försäkringsbolag sätter i system att höja priserna marginellt varje år, för att få så sätt tjäna mer pengar över tid. Det gör att de kan erbjuda lägre priser under det första försäkringsåret, för att locka till sig fler kunder. Därför är det ofta smart att varje år jämföra priser, och eventuellt byta försäkringsbolag, för att på så sätt få det billigare introduktionspriset igen, fast hos ett annat bolag.